het liberalisme in Nederland
1848 is een belangrijk jaar in de Europese geschiedenis en ook in de Nederlandse geschiedenis. In Europa kenmerkt het zich door veel ongeregeldheden en in Nederland kenmerkt het zich door de verandering van de grondwet, een behoorlijk grote verandering. De verandering van de grondwet was nodig volgens de liberalen, omdat de grondwet van 1815 geen/weinig macht aan de burger gaf. In 1844 hadden de liberalen aan koning Willem II al gevraagd of zij verandering konden doorvoeren voor meer macht voor de burger. Maar koning Willem II weigerde dat absoluut, hij zei nog liever het schavot, een plek waar mensen onthoofd worden, dan z'n verandering van de grondwet.
In 1848 geeft koning Willem II door dat in Europa de zaken anders liggen, en dat hij maar beter een soort van toegift kan geven zodat hij zijn macht blijft houden. In 1848 gaat Thorbecke, leider van de liberalen in Nederland, proberen de grondwet te veranderen. Die verandering van de grondwet heeft vier belangrijke onderdelen in zich zitten. Als eerste moeten er een aantal grondwetten veiliggesteld worden, zoals vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst. Als tweede is de koning onschendbaar, je kan de koning niet aanklagen voor iets wat hij doet omdat het parlement verantwoordelijk is voor hem. In de nieuwe grondwet staat ook dat het parlement goedkeuring moet geven voor een wet. En het parlement, de tweede kamer, moet eens in de 4 jaar opnieuw gekozen worden. Dit zijn veranderingen die in de grondwet van 1848 staan, deze grondwetten zijn belangrijk voor onze huidige grondwet. De basis zit nog steeds in de huidige grondwet. Nu hebben we wel algemeen kiesrecht.
Bekende liberale partijen in Nederland zijn:
• VVD
De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een rechtse liberale partij, maar met op onder meer ethisch gebied progressievere standpunten. Politiek leider is sinds 31 mei 2006 Mark Rutte i. De partij werd opgericht in 1948 als opvolger van de Partij van de Vrijheid (PvdV), die weer een voortzetting was van de vooroorlogse Liberale Staatspartij (LSP).
• PVV
De Partij voor de Vrijheid (PVV) is op 22 februari 2006 geregistreerd bij de Kiesraad. De PVV geldt als populistisch, met zowel conservatieve, liberale, 'rechtse' als 'linkse' standpunten. De PVV keert zich met name tegen 'islamisering van de Nederlandse samenleving', waarvan in haar ogen sprake is en zet zich verder af tegen 'links' in brede zin (subsidies, ontwikkelingssamenwerking, bureaucratie, Europese samenwerking, publieke omroep). Politiek leider is Geert Wilders .
• D66
Democraten 66 (D66) is een hervormingsgezinde sociaal-liberale partij. Sinds zijn verkiezing tot lijsttrekker op 24 juni 2006 is Alexander Pechtold i politiek leider. De partij werd opgericht op 14 oktober 1966 door 44 'homines novi', waarvan er 25 eerder bij andere politieke partijen actief waren geweest. Belangrijkste initiatiefnemer en voorman (tot 1998) was de oud-journalist Hans van Mierlo . De huidige partijvoorzitter is Letty Demmers-van der Geest .